Wat is Pencak Silat? - Tapak Suci Almere Syams

TAPAK SUCI ALMERE
Ga naar de inhoud

Wat is Pencak Silat?

Pencak Silat is de vechtsport van IndonesiëDe letterlijke betekenis van Pencak Silat

Wat is Pencak Silat nu eigenlijk en wat betekent het? Pencak Silat is een verzamelnaam voor de Indonesische verdedigingskunst die tegen tweehonderd verschillende stijlvormen kent. De letterlijke betekenis van de term Pencak zou gezocht moeten worden in de Javaanse taal. 'Pen' betekent 'precies' of 'juist' en 'cak' betekent 'gebruik maken'. 'Pencak' samengevoegd zou dan verwijzen naar precies of juist gebruik van techniek en tactiek. Je zou kunnen zeggen dat 'Pencak' het geheel is van gecontroleerde lichaamsbewegingen die zijn bedoeld om zichzelf te verdedigen.

De term Silat betekent letterlijk vertaald 'slaan' of 'afweer'. Het zou eigenlijk zijn afgeleid van het begrip Bersilat dat weer is samengesteld uit de componenten 'ber' dat 'doen' betekent en 'Silat' dat als 'vechten' kan worden vertaald. Silat is dus het toepassen van deze bewegingen in een werkelijke gevecht. Silat zonder Pencak is onmogelijk en ook omgekeerd is Pencak dat niet gericht is op Silat, zonder betekenis.
De basis van Pencak Silat

De basis van Pencak Silat is zelfverdediging. Men moet zichzelf kunnen verdedigen met behulp van het eigen lichaam (vuist, elleboog, knie, voet, hoofd etc.) of met verschillende wapens. Vrijwel alle ongewapend uitgevoerde bewegingen, dienen op dezelfde vloeiende en veilige manier te kunnen worden uitgevoerd met een wapen. Alle Pencak Silat stijlen zijn traditioneel gezien ontwijkend. De meeste bewegingen in Pencak Silat zijn afgeleid van karakteristieke bewegingen van mensen en dieren.
In heel Indonesië zijn er zo'n 200 verschillende stijlen ontwikkeld waarbij de meeste zich geografisch onderscheiden. Zo zijn bij de Sumatraanse stijlen de voet- en beentechnieken dominerend, bij de West-Javaanse stijlen de hand- en armtechnieken, bij de Midden-Javaanse stijlen de arm- en beentechnieken en bij de Oost-Javaanse, Balinese en Madurese stijlen de arm- en beentechnieken in combinatie met worstelmethodes. Kenmerkend zijn de kruipende houdingen en de soepele bewegingen tot en vanuit een lage stand.
Pencak Silat in zijn ware betekenis

In zijn ware betekenis houdt Pencak Silat een lichamelijke en geestelijke trainingsleer in. Deze bevat 4 aspecten die niet los van elkaar gezien mogen worden. Elke Pencak Silat beoefenaar (pesilat) bekwaamt zich dan ook in deze vier aspecten:

1. Mentaal/Spiritueel: mentaliteit, sportiviteit, doorzettingsvermogen en moed, het versterken van de bekwaamheid tot zelfcontrole;
    2. Seni Budaya (kunst en cultuur): kembang (ver)bloemde loop, bewegen op muziek, begrijpen en toepassen van stijlspecifieke en traditionele bewegingen;
    3. Olah Raga (wedstrijdvorm): sparren, wedstrijdtechnieken, coachen;
    4. Beladiri (zelfverdediging): het effectief Pencak Silat kunnen toepassen in zijn dodelijkste vorm; één tegen één, twee of tegen meerdere, vrij vechten/sparren met wapens.
CONTACT & INFORMATIE:
TEL: 06 - 14 89 51 22
KVK: 52640574
IBAN: NL55 INGB 0005 7354 16
t.n.v. A. Syams te Almere

KvK-nr: 52640574
IBAN: NL55 INGB 0005 7354 16 t.n.v. A. Syams - te Almere
Terug naar de inhoud